Integralno pšenično brašno je dobiveno usitnjavanjem cijelog zrna pšenice. Zbog toga sadrži više bjelančevina, vitamina, mineralnih tvari i vlaknastih tvari, a manje škroba od tipskih brašna.
Raž
Raž pozitivno utiče na cijeli kardiovaskularni sistem, dokazano je da ljudi koji redovno konzumiraju proizvode od raži manje oboljevaju od raka, da imaju manje smetnji u probavi i niz drugih prednosti.
Ječam
Ječam sadrži materije pogodne u ishrani, njemu se pripisuje blagotvorno djelovanje u prevenciji plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Smirujuće djeluje na organe za varenje, mokraćne puteve i drugo.
Heljda
Heljda se odlikuje sa visokim sadržajem skroba, specifičnog jeizgleda i osobina, sadržaj lipida i proteina je na nivou žita. Pored toga heljda sadrži dragocjene vitamine i mineralne materije gdje poseban značaj ima magnezijum.