Integralno brašno

Pšenica

Integralno pšenično brašno je dobiveno usitnjavanjem cijelog zrna pšenice. Zbog toga sadrži više bjelančevina, vitamina, mineralnih tvari i vlaknastih tvari, a manje škroba od tipskih brašna.

Raž

Raž pozitivno utiče na cijeli kardiovaskularni sistem, dokazano je da ljudi koji redovno konzumiraju proizvode od raži manje oboljevaju od raka, da imaju manje smetnji u probavi i niz drugih prednosti.

 

Ječam

Ječam sadrži materije pogodne u ishrani, njemu se pripisuje blagotvorno djelovanje u prevenciji plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Smirujuće djeluje na organe za varenje, mokraćne puteve i drugo.

Heljda

Heljda se odlikuje sa visokim sadržajem skroba, specifičnog je  izgleda i osobina, sadržaj lipida i proteina je na nivou žita. Pored toga heljda sadrži dragocjene vitamine i mineralne materije gdje poseban značaj ima magnezijum.